sobota 18. května 2013

3x minirecenze: tonery a pleťové vody

V tom, co je toner a co pleťová voda jsem měla dlouho zmatek. Pak jsem vzala za svůj názor trb, že toner je něco, co má uzavřít póry před použitím krému a makeupu a pleťová voda slouží na večerní dočištění pleti. No jo, jenže co dělat s výrobkem, který má vpředu napsáno toner a zezadu pleťová voda (Nivea)? A co s dalším, který má sice jen nápis tonikum, ale zezadu výrobce píše, že se má používat pro ranní čištění i večerní dočištění pleti (Ryor)? Takže jsem nad tím mávla rukou a opět se vrátila k názoru, že je to voda jako voda a obě mi poslouží ráno i večer stejně. Možná se pletu a kdybych je uměla používat správně, viděla bych nějaký výsledek a dokázala bych napsat plnohodnotnou recenzi a ne jen větu o tom, jak to čistí a jak to voní. Nebo jsem si jen vybrala špatné zástupce, protože žádná z těchto vod neslibuje nějaké speciální účinky. Kdo ví, uvidíme časem, protože tohle zcela jistě nebude poslední článek o tonerech, poznala jsem, že jsou pro péči o pleť velmi důležité.

Ještě tak před rokem moje péče o pleť postrádala jakýkoli výrobek typu toner nebo pleťová voda. Když na to teď pomyslím, mám skoro osypky z toho, jaké jsem byla čuně! Můj večerní odličovací rituál vypadá následovně: nejdřív micelárkou důkladně odlíčím oči a jen tak hala bala setřu makeup z tváře (buď čistou stranou tamponku s micelárkou, pokud mi zbyde, případně vlhčeným ubrouskem). Pak navlhčím tvář, nanesu čisticí gel a smyju. Dřív bylo dalším krokem nanášení krému, protože mi přišlo, že gely odstraní zbytky makeupu a nečistoty dostatečně. Jako jo, většina ano, ale spíš jen z plochy tváří a čela, i při sebevětší pečlivosti se neubráním tomu, aby mi třeba v záhybu kolem nosu nebo u linie vlasů něco nezůstalo. Jenže to vidím až teď, když vodu používám, že tamponek prostě nikdy není 100% čistý. A já jsem dřív s těmi nečistotami chodila spát a ještě jsem je zaplácla krémem... brrr, a to jsem se divila, proč pořád bojuju s akné!

Ráno jsem dřív pleť nečistila vůbec. Čištění vodou 2x denně mi nedělalo vůbec dobře, pleť se mi vysušovala a zároveň v T zóně ještě víc mastila. A vody jsem nepovažovala za důležité, takže jsem na zbytky nočního krému a potu rovnou plácla krém denní a makeup... zase blééé :-( Teď už ráno čistím tonerem, stáhnu ten noční krém a zároveň mi to pleť hezky osvěží. Teď už tedy konečně přejdu ke konkrétním výrobkům, které mi v posledních měsících dělaly společnost.

Essence My Skin osvěžující toner jsem používala ráno (tedy ráno... s mým životem na 3 směny je to složitější, někdy mám "ráno" v osm večer, takže prostě před líčením). Pleť dobře zbavil mastnoty, která se mi na pleti utvořila v noci, ale nepřišlo mi, že by nějak zvlášť čistil pleť, měl vliv na póry a podobně. Velmi jemně voněl, nevysušoval ani nestahoval pleť. Píšu o něm v minulém čase, protože už jsem ho spotřebovala, zmiňovala jsem ho v bilanci za duben

Nivea Pure and Natural čisticí toner používám také před líčením. Oproti Essence mi přijde, že opravdu dokázal nejen stáhnout nečistoty, ale i vyčistit póry. Nemám tuhle rádoby přírodní řadu od Nivei moc ráda, protože je nacpaná alkoholem (je na druhém místě) a ten je z toho toneru hodně cítit. Sama bych si ho asi nevybrala, ale skončil u mě protože ho nechtěla sestra, myslela si, že si kupuje odličovač očí. Špatný tedy není, svou práci odvádí dobře, ale příště bych raději něco s menším podílem alkoholu.

Ryor pleťové tonikum pro suchou a citlivou pleť mám v koupelně a používám ho po odlíčení. Žádné pozitivní účinky na pleť mu nepřisuzuji, ale zbytky makeupu odstraní a to mi stačí. Parfemace je zvláštní, něco jako pánský deodorant - nevadí mi a zvykla jsem si na ni. Opět ráda vyzkouším spíš něco nového, ale jinak bych si ho klidně koupila znova. Už ho tam mám jen trošku, takže s největší pravděpodobností bude součástí statistiky za květen.

A co vy a pleťové vody / tonery?








27 komentářů:

  1. No přesně, taky nikdy nevím, co je toner a co pleťová voda. Zvlášť když u některých výrobků je vepředu napsané jedno a zezadu druhé, jak píšeš... Vyřešila jsem to tak, že na večerní dočištění používám produkt pro suchou pleť a samozřejmě bez alkoholu a na ranní čištění něco svěžího, klidně i s alkoholem... To tonikum od Nivey Pure and Natural mám taky, ale zatím neotevřené. Netušila jsem, že je v něm tolik alkoholu :-/

    OdpovědětVymazat
  2. Asi si doplním stav kosmetiky,já tohle vůbec nepoužívám...možná je čas to změnit:)
    Jinak jsem neodolala a zkusila si zakoupit nový krém od Dermacolu, je to teda pro kategorii 30+, což už skoro splňuji:( Má pleť zmatnit, neucpávat póry, omladit ji...
    Vzala jsem jen na zkoušku noční balení a zatím jsem po pár dnech spokojená, žádné pupínky ráno na obličeji nemám a to je co říct!!! Po každém jiném, ať to byl Clinique či cokoliv jiného se mi ráno neplecha na obličeji udělala.
    Tak možná zajdu i pro denní verzi.
    Už jsi ten krém vyzkoušela?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, vyzkoušela. Jen vzorek a nejsem si jistá, jestli si načnu to celé balení, protože mi strašně smrdí :-( Ale zmatnění tam vidět je, sice by mohlo být i větší, ale jde to. Pupínky ani nic podobného jsem za tři použití nezaznamenala :-)

      Vymazat
  3. ja som toner niez nepouzivala az mi raz dosiel ako darcek k mlieku a je to milacik,najprv som pouzivala lancome a teraz the body shop ten s vitaminom E ale neni to bohvieco,akoze stiahne zbytky necistot ale ten lancome je urcite lepsi,kazdopadne chcem vyskusat nejake nove

    OdpovědětVymazat
  4. jaj a podla mna pletova voda alebo micelarka je nieco ako pletove mlieko takze to sa pouziva na cistenie a tonik je na stiahnutie porov a zvyskov ale ja som vodu nikdy nepouzivala takzeneviem,a mliekom a tonerom si plet cistim aj rano aj vecer

    OdpovědětVymazat
  5. pleťová voda vs tonikum hezky rozepsala Lili http://freshlili.blogspot.cz/2012/05/tajemstvi-tonika-pletove-micelarni-vody.htm
    jinak nevím to sice jistě, ale já jsem někde četla a řídím se podle toho, že v čem je alkohol, je tonikum, v čem není, je pleťová voda. takže 99% toho, co je v drogeriích, je stejně tonikum, ať je na tom napsáno co chce. firmy v tom mají samy bordel, je to to samé jako deodorant a antiperspirant, také to jsou dvě odlišné věci, ale jak firmy, tak lidé to volně zaměňují. jinak z tvé nabídky mám ráda Ryor, akorát pro smíšenou pleť, měla jsem ho již několikrát a určitě ne naposled.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě to je problém, že v českých drogerkách má skoro vše alkohol. Nicméně si myslím, že nevadí použití přípravku s alkoholem i večer.

      Vymazat
  6. Mám rovněž dojem, že co se drogerie týče, nelze se spoléhat na popisky výrobců, jen se řídit dle složení. Lépe na tom dle mého jsou přírodní a alternativní značky, aspoň co jsem vysledovala.
    Je fakt, že po trbině anabázi a při mém současném stavu pleti (po vysazení HA to jde neustále z kopce!) velmi vážně uvažuju o zařazení tonika do své pravidelné péče. Po tvém článku ještě víc, neb je pravda, že čištění stále trochu flákám a stále je co zlepšovat. Ale raději bych něco bez alkoholu a ideálně přírodního. Tuším, že brzo navštívím Greenwave nebo Biooo!
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, zkus Jarischův roztok;-)

      Vymazat
    2. S těmi přírodními značkami máš pravdu! Já mám bez alkoholu tonikum Natura Siberica, je to tohle http://www.biooo.cz/cistici-tonikum-cleansing-tonic-natura-siberica-p-5535.html

      Vymazat
    3. Dejni: A to mi pomůže i na tu ultramastnou pupínkatou pleť? Potřebuju něco jemnýho, ale účinnýho. Jarisch jsem zatím všude viděla doporučován pro citlivou pleť, vyrážky, zarudnutí apod., to se mě netýká.

      Viennettka: jo, na to jsem už taky koukala. Jen si nejsem jistá, zda nemá konzistenci pleťového mléka? Něco takového jsem někde četla, ale možná to byl jiný výrobek od NS...

      Verunka

      Vymazat
    4. Verunko, ona ta pleť může tím mastěním a pupínky reagovat právě proto, že je citlivá, ikdyž si to nemyslíš. S mamkou taky takovou pleť máme, nebo spíš měly jsme, ale od té doby co místo tonika používáme Jarische je to o hodně lepší. Navíc za těch pár korun se vyplatí zkusit, i kdyby náhodou nesedl nebo spíš nepomohl, protože to je tak "jemná věc", že snad ani nemůže nikomu nesednout;-)

      Vymazat
    5. Jo, to máš pravdu, za vyzkoušení to asi stojí. Můj osobní tip je, že to bude jako s růžovou micelárkou: neuškodí, ale ani extra nepomůže :) Tak jsem zvědavá, jak moc vedle zase budu:)
      (Ale citlivou asi fakt nemám, to nevedu, jen ty hormony... :-( )
      Verunka

      Vymazat
    6. Veru, máš pravdu, mají i tonizující mléko, ale to z mého odkazu je klasická vodička :-)
      A Jarich fakt nepomůže, je k ničemu...

      Vymazat
  7. Já to nijak zvlášť neřeším, co je co :)

    Ale večer používám čisticí gel + micelárku na dočištění + krém na noc

    Ráno čisticí gel + toner + krém na den

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna nedávno jsem se o tohle začala zajímat trochu víc.
    Tady je například skvělý článek o tonerech: http://www.beautymouth.com/2010/08/beauty-mouth-basics-toner.html
    Myslim, že obsahu českých drogerií se v tomhle moc věřit nedá, chce to sledovat obsah a znát jednotlivé složky nebo jít po konkrétních vyzkoušených věcech.
    Jak jsem tomu ale porozumněla já, tak toner by se měl používat jako druhý krok po čištění pleti, mírný obsah alkoholu nevadí.
    Jsou dva druhy tonerů - exfoliační a hydratační. A jejich funkcí je právě dočistit pleť, exfoliovat (nevim, jak to říct hezky česky), hydratovat pokožku a připravit jí na použití krému nebo séra...
    Toť můj pohled na věc :)

    Lůca
    http://asawa-beauty.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lůco, děkuji za odkaz na článek. Já třeba nesouhlasím s tím, že se póry nemůžou otevřít a zavřít. Možná to není úplně přesné pojmenování, každopádně něco se s nimi děje - když si chci dát takový ten lepící proužek na černé tečky a pleť si před tím napařím, tak mi toho proužek vytáhne mnohem víc. A mám i krémy, které udrží póry déle čisté ("stažené"?). Neříkám, že by se póry daly otevírat jako dveře (to mě fakt pobavilo), ale když máme velký ucpaný pór a nečistotu z něj vytáhneme, nezůstane nám po něm díra, stáhne se.

      Vymazat
  9. mne to pride dost zbytocne. ked umyjem tvar cistiacim gelom tak je cista. uz na nu nemuasim davat ziandu vodicku, mozem rovno kremovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem si dřív taky myslela, než jsem zjistila, že tamponek s "vodičkou" nikdy není 100% čistý.

      Vymazat
  10. Ja mám presne tento Ryor a som veľmi spokojná! Tonikum používam každé ráno, na osvieženie, zbavenie sa prachu, mastnoty a nečistôt a následne na stiahnutie pórov až tak krémujem

    OdpovědětVymazat
  11. A co teprve tonizující pleťová voda:-D Nebo květinové vody... A podle mě oboje nahraditelné Jarischem nebo micelárkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květinové vody jsou něco jiného. Jo, micelárkou by to nahradit určitě šlo, ale micelárka se pro mě rovná odličovač očí, takže třeba Biodermu bych si takhle neplýtvala na pleť, to jen ty, které odličují špatně (třeba Lirene mě momentálně tímhle štve). A jarisch je podle mě o ničem, mi to přišlo jak voda z kohoutku, nedočistilo to nic.

      Vymazat
    2. No treba na te ruzove vode purity vision taky mas, ze muzes docistovat, tonizovat, zklidnovat, obkladat a buh vi co vsechno, takze i ty se do toho daj zaradit. Jarisch te zklidni na konci odlicovani a trosicku taky odlici, cili ti nahradi tonikum...

      Vymazat
    3. Tak jako ať si tam píše výrobce co chce, ale mě teda růžovka nedočistí, zato zhydratuje a osvěží, takže smysl pro mě má. Jarisch neudělá nic, neodlíčí ani nezklidní.

      Vymazat
  12. Pre mna su pletova voda a tonikum synonyma (slovo toner mi evokuje napln do kopirky)... ale nech uz ich pomenujeme akokolvek, su sucastou mojej rannej aj vecernej rutiny. Rano len sama pletova voda na tamponiku + krem a vecer ako druhy krok po cistiacom oleji. Momentalne pouzivam Rosee Visage od Phytomer. Kriteriom pre nakup je u mna to, ze dana pletova voda/tiner/tonikum neobsahuje alkohol.

    OdpovědětVymazat
  13. ja som nevyskúšala ani jeden, momentálne patrí do mojej topky od Yves Rocher :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, hledám na co je ten Toner a pořád v tom tápu...pleťová voda, tonikum, toner, kdo se v tom má vyznat:)

    OdpovědětVymazat